Symbio Access devices - PC a Kompenzační pomůcky pro zrakově postižené

Logo iSymbio
SYMBIO Access devices s.r.o. Jana Růžičky 1165/2A, 148 00 Praha 4 Telefon: +420 739 094 745 E-mail: info@isymbio.cz

Braillské řádky B.note

Braillské řádky francouzské společnosti Eurobraille mají na českém trhu dlouhou tradici v podobě modelu Esys, který si v řadách nevidomých uživatelů braillova písma získal značnou oblibu. Z jeho hlavních předností můžeme vyzdvihnout zejména nízkou cenu, vysokou odolnost a autonomní funkce, umožňující užívat řádek i samostatně, tedy bez nutnosti připojení k počítači, nebo mobilnímu zařízení.

Novinka B.note daný koncept ještě rozvíjí a posouvá na zcela novou úroveň. B.notenově nabízí pokročilý správce souborů, možnost čtení textových dokumentů celé řady formátů a mnoho dalších praktických i užitečných funkcí. Velké změny byly provedeny i na hardwarové úrovni, především klávesnice se dočkala značného vylepšení a rovněž způsob navigace byl přepracován tak, aby byl ergonomičtější a umožňoval dosažení vyšší efektivity při práci se zařízením.

Pro hladký běh aplikací a celého prostředí byl u B.note použit operační systém Linux, jež poskytuje velký prostor a řadu možností pro budoucí rozšiřování jeho funkčnosti na softwarové úrovni.

B.note nabízí možnost připojení přes USB a BlueTooth. BlueTooth připojení podporuje až čtyři zařízení najednou, mezi kterými se lze rychle přepínat dle potřeby - např. notebook, tablet a mobilní telefon.

Vestavěná baterie zajišťuje provoz na jedno nabití po dobu více než 15 hodin, díky USB C a podpoře standardu Power delivery 2.0 je pak nabíjení velmi rychlé - 30% úrovně nabití lze dosáhnout už za 25 minut, 80% za 90 minut.

Varianty

V závislosti na potřebách uživatele je možné vybírat ze třech konfigurací:

  1. B.note Standard - je nejvybavenější, nabízí veškeré funkce (klávesnice, USB, BlueTooth, poznámky, správce souborů). Je možné vybýrat ze dvou velikostí, a to 20 nebo 40 znaků.
  2. B.note Basic - neobsahuje interní funkce, lze použít jen s odečítačem obrazovky přes připojení USB. Nabízen ve variantě 40 znaků.
  3. B.note Light - je vybaven interními funkcemi, avšak neobsahuje klávesnici, slouží tedy jen ke čtení výstupu odečítače, nebo dokumentů v interní aplikaci Poznámky. Nabízen ve variantě 40 znaků.

Ovládání a kompatibilita

B.note je kompatibilní s nejrozšířenějšími odečítači obrazovky na našem trhu a to Jaws, NVDA, super nova, Voiceover, talk-back / braille-back, brltty a orca. K ovládání lze použít směrová tlačítka umístěná na každém konci B.note nebo navigační kurzorové klávesy, které mají dvě úrovně stisku a tak je možné jim přiřadit různé funkce v závislosti na preferencích uživatele. Toto se hodí zejména při čtení dlouhých textů, kdy je možné pro posun o délku displeje na místo směrových tlačítek využít právě navigační kurzorové klávesy, čímž se čtení značně zrychlí a je plynulejší. Braillská klávesnice obsahuje deset tlačítek - osm braillských bodů, backspace a mezerník. Slouží nejen pro zápis braillských znaků v 6 nebo 8 bodovém formátu, ale také k pokročilému ovládání odečítačů obrazovky či interních aplikací s použitím klávesových zkratek. Jednotlivé klávesy jsou velké, oválné a poměrně výrazně vystupují z těla zařízení, což zajišťuje pohodlné ovládání i uživatelům s horším hmatem či problémy s motorikou.

Možnosti připojení úložiště

B.Note je vybaven klasickým USB A portem, takže je možné k němu připojit flash disk nebo externí harddisk. Ten se hned po připojení objeví ve správci souborů a nabízí uživateli velmi jednoduchou a efektivní cestu, jak z i do B.Note přenášet data v libovolném podporovaném formátu. V rámci externího úložiště lze využívat i pokročilejší funkce jako komprimování / rozbalování souborů, nebo vytváření nových dokumentů a jejich organizaci do složek.

Interní aplikace

Správce souborů

Umožňuje organizovat data v rámci vnitřní paměti zařízení, nabízí funkce jako vytváření souborů a složek, kopírování, přesouvání, přejmenování, komprimace / dekomprimace, vytváření záloh, koš atd.

Textový editor

Umožňuje číst, vytvářet a editovat dokumenty, Otevírá soubory formátů: .txt, .mbe, .docx, .xlsx, .odt, .pdf, .brf, .epub .rtf. Dokumenty lze číst jak v počítačovém bodovém písmu, tak i ve zkratkopisu, který se sice v Češtině nevyužívá, důležitý je ale např. v Angličtině, nebo Němčině. Z běžnějších funkcí obsahuje editor možnosti vyhledání a nahrazení textu, vytváření záložek, znovu / zpět, nebo třeba zobrazení statistik dokumentu. Velkou výhodou a předností B.note je funkce "předčítání textů" hlasovou syntézou. Tato funkce je velmi užitečná při čtení delších dokumentů včetně cizojazyčních. V B.Note jsou zahrnuty hlasové syntézy od společnosti Nuance, v češtině všem známé hlasy zuzana a Iveta. Samozřejmostí jsou také syntézy cizích jazyků. Textový editor si poradí i s matematickými výrazy, krom běžných aritmetických operací nabízí mimo jiného goniometrické funkce, statistické funkce a mnoho dalších.

Nastavení a přizpůsobení

V nastavení B.note můžeme měnit jazyk celého zařízení, použitou braillskou tabulku, chování navigačních kurzorů, režim klávesnice a celou řadu dalších parametrů.

Multimédia

B.Note může sloužit jako multimediální přehrávač formátů MP3, což mohou ocenit třeba čtenáři audio knížek či studenti. Multimediální výbava také zahrnuje aplikaci Rádio pro poslech internetových rádií a podcastů, kde si můžete definovat své seznamy nebo využít předvolený obsah. B.Note je vybaven interními reproduktory, je tak možné využít jeho předčítací funkce či poslouchat multimédia bez nutnosti připojení sluchátek.

Notový zápis

B.Note podporuje vytváření notových partitur pro piano, což ocení zejména nevidomí hudebníci. Partitury jsou kompatibilní s celou řadou běžně využívaných aplikací pro osobní počítače.

Vlastnosti a parametry

Dodávané příslušenství

Ceník

B.note Standard 20 - 59 000 Kč
B.note Standard 40 - 99 000 Kč
B.note 40 light/basic - 82 000 Kč